Întotdeauna ne-a plăcut să ne vedem micul orășel de munte cât mai plin de turiști. Să fie agitație multă, străzile să fie pline, restaurantele neîncăpătoare, parcările pline de mașini cu numere din alte județe sau chiar străine, iar pe pârtii să fie atât de multă lume încât să putem spune că nu mai avem unde să îi primim și pe alții.

Însă pentru asta este nevoie ca orașul să se îngrijească și să ofere obiective turistice de vizitat sau experimentat de către toți cei care ne trec pragul municipiului, fie ei copii sau adulți. Din aceste motive am pregătit un articol cu mai multe obiective turistice din orașul Vatra Dornei.

Parcul Municipiului Vatra Dornei

Parcul Municipal din Vatra Dornei este unul dintre cele mai apreciate și facile mijloace de relaxare din întregul oraș. Reprezintă o atracție turistică atât pentru copii, cât și pentru adulți. Principalul punct de atracție sunt veverițele care trăiesc în număr mare în acest parc.

parc vatra dornei, obiective turistice din orașul vatra dornei

Parcul Municipal din Vatra Dornei se întinde pe 50 de hectare și este traversat de numeroase alei care șerpuiesc printre arborii deși și vegetație. În sezonul rece, parcul găzduiește patinoarul, iar în zona dinspre oraș există o zonă dedicată concertelor, festivalurilor și evenimentelor de orice fel, precum Serbările Zăpezii, festivalurile Dorna Art, Bucovina Acoustic Park, dar și Zilele Orașului.

În același timp, în parcul din Vatra Dornei se găsește un grup statuar bogat format din busturile lui Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Enescu, Ion Luca Caragiale, Ciprian Porumbescu, Costache Negri, Alexu Russo și Kogălniceanu.

Catedrala Sfânta Treime din Parcul Municipal

În inima Parcului Municipal din Vatra Dornei se găsește una dintre cele mai impunătoare clădiri ale orașului, și anume Catedrala Sfânta Treime. Reprezintă locul ideal pentru persoanele spirituale, dar și pentru cei care doresc să cunoască un nou lăcaș de cult unde își pot hrăni sufletul.

obiective turistice din orașul vatra dornei, catedrala vatra dornei

Lucrările au început la 11 aprilie 1991 și a fost proiectată de arhitectul Gheorghe Bratiloveanu și inginerul Gheorghe Gemeniuc. Catedrala are șapte turle care simbolizează cele Șapte Taine ale Bisericii și 13 cruci care simbolizează pe cei 12 Apostoli și pe Preasfânta Fecioară Maria. Ctitorul lăcașului este preotul Mihai Valică, cel care a reușit să ducă la bun final construirea bisericii.

Pârtiile de schi din Vatra Dornei

Municipiul Vatra Dornei oferă turiștilor trei pârtii de schi și snowboard, fiecare dotată cu linii de teleferic de lungimi diferite. Dintre cele trei, două pârtii sunt private, iar una este deținută de Primăria Municipiului Vatra Dornei. Atât pârtia Veverița, cât și pârtiile Parc și Dealul Negru beneficiază de acces facil, parcări pentru vehicule și cetre de închiriere de materiale sportive.

partia parc, obiective turistice din orasul vatra dornei

Pârtia Dealul Negru are o lungime de 3200 de metri și o diferență de nivel de 400 de metri, în timp ce pârtia Veverița are o lungime de 850 de metri și o diferență de nivel de 180 de metri. Pârtia Parc este împărțită în două, existând două pârtii, Parc 1 și Parc 2. Pârtia Parc 1 are o lungime de 900 de metri și o diferență de nivel de 160 de metri, iar pârtia Parc 2 are o lungime de 550 de metri și o diferență de nivel de 100 de metri.

Muzeul Etnografic din Vatra Dornei

Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei s-a înfiinţat în anul 1897 şi a fost deschis publicului în luna septembrie a acelui an, odată cu actuala Primărie a orașului. Muzeul ocupă una dintre încăperile de la parterul clădirii, acolo unde astăzi se află sala costumelor populare.

muzeul etnografic vatra dornei, obiective turistice din orasul vatra dornei

Prima denumire a acestui muzeu a fost „Muzeul Ţării Dornelor”, iar printre obiectele expuse figurau piese de port popular, monede antice descoperite în zonă, arme vechi și instrumente muzicale arhaice. În timpul celor două războaie mondiale clădirea Primăriei a fost distrusă de bombardamente, iar obiectele muzeului s-au risipit ori s-au degradat.

Muzeul de Științe ale Naturii și Cinegetică

Muzeul prezintă fauna montană din zona Dornelor și cinegetica județului Suceava, etnografie (prezentarea artei populare din Bucovina), colecții de geologie, floră și faună din nordul Moldovei. Se remarcă monumente ale naturii ca Leontopodium alpinum, Lynx lynx, Ursus arctos, Lutra lutra, Lyrurus tetrix, trofee deosebite de cerb carpatin, caprior, urs brun și porc mistreț.

obiective turistice din orasul vatra dornei, muzeul de stiinte ale naturii din vatra dornei

Secția de științe naturale s-a înființat în 1957, dar actul nașterii datează din 1952, atunci când învățătorul Dumitru Andriescu din comuna Dorna Candrenilor a donat obiecte de peste 100 de ani. În urma reorganizării muzeul își prezintă exponatele în mod atractiv.

* fotografii din articol via Adrian Olaru, hailabord.ro, Ciprian Pardău, judetulsuceava.ro

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).